MATCHA
PERLA MEZI ZELENÝMI ČAJI
Pravidelné pití Matcha čaje způsobuje:
- výrazně zvyšuje energii (po dobu 8-10 hodin) bez kofeinové „nervozity“
- zlepšuje duševní bdělost
- dodává klid a redukuje stres, zklidňuje nervy
- podporuje látkovou výměnu a metabolismus čímž usnadňuje hubnutí; vhodné je konzumovat ho po sportovní aktivitě, kdy pomáhá spalovat tělesný tuk
- zpomaluje proces stárnutí díky silné skupině antioxidantů, které jsou známé jako katechiny. Až 60 %z těchto katechinů je vynikající pomocník při redukci váhy
- snižuje krevní tlak, cholesterol a cukr v krvi
- působí jako prevence proti rakovině (díky extrémně vysokému podílu taninu a katechinu)
- má výrazné detoxikační účinky vyplývající z množství chlorofylu (listové zeleni)
- obsahuje 70krát více antioxidantů než pomerančová šťáva, 9krát více beta karotenu než špenát a 10krát více výživných látek než je běžné u zeleného čaje
Použití:
Matcha se používá i na výrobu sladkých, chlazených osvěžujících čajů, jež jsou vhodné pro běžné pití. V potravinářství je využíván k ochucování jídel, výrobě čajové zmrzliny nebo žvýkaček. Hodí se pro všechny příležitosti od zcela obyčejných až k nejslavnostnějším. Má své místo při cvičení, na večírku s přáteli, při vaření, během romantického večera, tvoří osvěžení během pracovního shonu, nápoj tradičního japonského čajového obřadu.
Matcha je vhodná pro milovníky kávy. Silné dávkování může kávu nahradit a oživit tak alespoň dočasně pitný režim.
Příprava:
- 1 g Matcha čaje na 100 ml horké vody případně dle vlastní chuti
- Důkladně promíchat pomocí šejkru nebo metličky na šlehání
- horkou vodu je možné nahradit studenou vodou, mlékem, sojovým nebo rýžovým mlékem, ovocným džusem