Pět proměn energie v průběhu roku
Podle tradiční čínské medicíny se rok rozděluje na pět období (elementů), ke každému jsou přiřazeny určité orgány a podpůrná strava.
Cílem výživy podle pěti elementů je pomocí energeticky vyvážené stravy vybudování zdravého organizmu a tím i prevence nemocí.
Každé roční období přináší něco jiného. To co zrovna venku roste, je to co naše tělo potřebuje. V létě tělo potřebuje zchladit (čerstvé ovoce a zelenina) se svým chladivým a neutrálním charakterem. V zimě je naopak potřeba zahřívat a vyživovat ledviny, které tradiční čínská medicína nazývá radiátorem lidského těla (uskladněná kořenová zelenina) ta má teplejší charakter a čerstvé saláty se omezí na minimum.
Naši předci jedli hlavně to, co jim příroda sama nadělila, případně co sami vypěstovali či ulovili. My jíme hlavně to, co je chemicky ošetřené, upravené, konzervovaná, přibarvené a chuťově doladěné. Přírodních složek máme minimum. Geneticky naprogramováni jsme ale stejně, jako byli oni. Díky tomu je dnes každý druhý člověk na planetě obézní, většina z nás bere nějaké léky a snad ani jeden nejsme skutečně zdráv.
Překonat tuto nehezkou situaci můžeme, pakliže se odvážíme ke změně. Tato změna začíná změnou myšlení. Každý člověk je zodpovědný za své zdraví a každý ho může plnou měrou ovlivnit. Dožadovat se po někom druhém, aby nás vyléčil a obviňovat jiné za to, že se jim to nedaří, je důkaz toho, že jsme v životě něco velmi důležitého nepochopili. Je pravda, že některé nemoci jsou dědičné, jiné jsou nevyléčitelné, spousta jich je smrtelných a málokteré je snadné se zbavit. Nejdůležitější moment je tedy prevence.
To, co všichni budeme muset jednou udělat, je uvědomit si důležitost našeho zdraví a převzít za něho plnou zodpovědnost. Každý člověk se bude muset naučit žít v souladu se sebou samým a s přírodními zákony, z nichž vychází. Ty jsou vždy platné a neměnné a velmi tvrdě trestají naše prohřešky. Čím dříve toto uděláme, tím dříve se budeme mít dobře. Ušetříme problémy sami sobě i svému okolí.
Budeme žít šťastný a spokojený život.
JARO
- o dřevo
V tomto období se čistí naše játra a žlučník. Tradičně se jim přiřazuje zelená barva a kyselá chuť.
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ JÁTRA A ŽLUČNÍK:
Obiloviny: pšenice, žito, loupaný oves, nahý ječmen (kroupy), bulgur (oloupaná pšenice špalda), kuskus (těstovina z pšenice), celozrnné těstoviny, vločky, žitný celozrnný chléb z kvásku
Luštěniny: bílé fazole, sójové boby, zelený i žlutý hrách, mungo, nato, tempeh, tofu
Zelenina: vše zelené – zelený hrášek, zelené lusky, pórek, naťový celer, pažitka, jarní cibulky, klíčky, lisované saláty, krátkodobě kvašená nakládaná zelenina (tzv. pickles), zelená paprika, listová zelenina
Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty
Ostatní: šípkový, meduňkový nebo slézový čaj
Kuchyňská úprava: napařování
Jaro je považováno za období půstu, především po týdnech svátečního hodování. Játra, která přes zimu dostala zabrat, mají během půstu jedinečnou šanci se regenerovat. Problémy s játry jsou totiž způsobeny jak přemírou stravy tučné, smažené, pečené, tak zejména přejídáním se a jídlem na noc.
Na jaře je ideální lehce stravitelná skromná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení.
Strava by se měla orientovat spíše na kvalitu než na kvantitu.
Kyselou chuť můžeme podpořit hojnějším užíváním ume octa, vinného či rýžového octa, nálevu z kyselého zelí, citrónové šťávy, koncentrátu nebo zázvorové šťávy.
LÉTO
- o oheň
V tomto období se čistí naše srdce a tenké střevo. Tradičně se jim přiřazuje červená barva a hořká (pražená) chuť.
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ SRDCE A TENKÉ STŘEVO:
Obiloviny: Kukuřice (ochlazuje), rýže basmati, červené jáhly, amarant
Luštěniny: červená i žlutá čočka, fazole nebo hrách s černými skvrnami, tofu
Zelenina: listová zelenina, saláty, šalotka, špenát, kapusta, rukola, ředkvička, kedlubny, listy hořčice, některé druhy čínského zelí, brusinky, čekanka, pampeliška
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao
Kuchyňská úprava: tempura, šetrné smažení
Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Mnohé asi zklamu, ale zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné. Tyto oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj, stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. Při studiu jednotlivých doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškerá doporučení se týkají energií u zdravých a přirozených potravin, tj. ne dnes nepřirozených koncentrátů jakými například jsou cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy.
POZDNÍ LÉTO
- o země
V tomto období se čistí slinivka, slezina a žaludek. Tradičně se jim přiřazuje žlutá barva a sladká chuť.
Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě „úrodu“ a plné užívání si toho co jsme dosáhli.
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ SLINIVKU, SLEZINU A ŽALUDEK:
Obiloviny: žluté jáhly, sladká rýže, kukuřice, quinoa
Luštěniny: žluté sójové boby, fazole pinto, římský hrách – cizrna
Zelenina a ovoce: především sladké, kulaté, ležící na zemi – zelí, cibule, dýně, květák, tuřín, kedlubna, mrkev, sladká jablka, hrušky
Živočišné bílkoviny: mléko, smetana
Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu
Kuchyňská úprava: krátké povaření (do 10 minut)
Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva (tj. látky přidávané do výrobků ke zlepšení nebo jiné úpravě jejich vlastností + přísady) i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu.
PODZIM
- o kov
V tomto období se čistí naše plíce a tlusté střevo. Tradičně se jim přiřazuje šedá (stříbrná, bílá) barva a pikantní, ostrá chuť.
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ PLÍCE A TLUSTÉ STŘEVO:
Obiloviny: rýže natural, seitan
Luštěniny: bílé fazole navi, čočka
Zelenina: především kořenová – mrkev, petržel, pastinák, lopuch, střednědobé pickles-nakládané zeleniny, květák, celer, brokolice, syrová cibule, řeřicha, ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek
Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso
Ostatní: mátový čaj, chili
Kuchyňská úprava: zapékání v troubě
Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kov patří například zázvor a nápoje z něj. Obecně se podle TCM na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená.
ZIMA (a časné předjaří)
- o voda
V tomto období se čistí naše ledviny a močový měchýř. Tradičně se jim přiřazuje temně modrá barva a slaná chuť.
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ LEDVINY A MOČOVÝ MĚCHÝŘ:
Obiloviny: pohanka (zahřívá a stahuje – vaří se, když mrzne; nepodávat dětem, starým lidem a „rakovinářům“), pohankové nudle, divoká rýže, kroupy
Luštěniny: sója, hlavně azuki, všechny druhy barevných fazolí (ne bílé)
Zelenina
a ovoce: zelí, kvašené zelí – pickles (nakládané), zelené zeleniny tužší konzistence, kořenové zeleniny, sušený daikon (velká bílá ředkev), sušené houby, lilek
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody
Kuchyňská úprava: dušení, pečení
Zimní období je dobou, kdy vše směřuje dovnitř, energie se stahuje a ubývá. V tomto období je vhodné chodit dříve spát, ubrat aktivity a obracet pozornost dovnitř, například meditací. Doporučuje se jídlo vařit déle než babím létě, protože delším vařením získá více energie jang, které vyrovnává venku chladiví jin
Typickou chutí je slaná – „mořské“ produkty. Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (představte si, co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!). Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické „křížaly“ v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Tropické a subtropické ovoce je sice proklamované jako nezbytný zdroj vitaminů, ale ty získáme i z ovoce a zeleniny našeho pásma a hlavně se uchráníme před silným vnitřním chladem, které toto ovoce po požití uvnitř našeho těla způsobuje. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny.