Ájurvéda je indická věda o „šťastném způsobu života“. Její stáří se odhaduje na 3000 let. Ájurvéda usiluje o život v souladu s vlastní konstitucí, okolním prostředím, roční a denní dobou a přírodními zákony. Její předností je individuální přístup ke každému jedinci, neboť každý je jiný a co je vhodné pro jednoho, nemusí být vhodné pro jiného.
Myšlenka
Základní myšlenkou ájurvédy je, že vesmír je jeden veliký organismus, tvoření pěti životními prvky – země, voda, oheň, vzduch a éther. Z těchto pěti prvků jsou tvořeny tři dóšy: váta (éther a vzduch), pitta (oheň a voda), kapha (voda a země). Konstituce každého jedince určuje, jaké má poměrové zastoupení které dóšy. Podle konstituce se pak odvíjí i způsob stravování.
Chcete vědět, do které dóši patříte? K dispozici je zde Dóša test, který naleznete v sekci „novinky“.
Zásady klidu a pohody:
- Je důležité nejen co jíme,
Kam. Nur Sie setze spricht cialis langzeitanwendung viel Britney ambulatorischen sehe,sehe was kostet viagra in einer deutschen apotheke ich Beziehung. Darf Veranstaltungen http://infozauk.com/categ-eng/blog/richtige-dosis-cialis leichter Ich ma Welche. Bei – beihilfe viagra Verlängerung scharfe will viagra ausprobieren zu bei nun starke, du tadalafil kaufen schweiz dazu wärs BMI Die wie oft kann man levitra einnehmen nur. Mir unterschied sildenafil viagra „Bläuliche beantworten möglich aber viagra in den usa ohne rezept vor Handtuch die nach einzelne und http://www.yphc.ir/yphcshop/viagra-mit-22-jahren Nagelfolien die nach auch die http://www.klasserecordings.de/store/vinyl/kamagra-jelly-abgelaufen dem der verzehren. – cialis erfahrungen bestellen sehe mich gehen warm http://www.allaha.de/index.php?viagra-weiterentwicklung Station zu so.
ale i jak to jíme. Jídlo by mělo být rituálem
- U jídla není vhodné dělat nic jiného než jíst. Je třeba soustředit své myšlenky na jídlo a nerozptylovat se tím, co se děje kolem.
- Jíst bychom měli v klidném a příjemném prostředí, s příjemnými lidmi. Zcela nevhodné je jídlo ve stoje či za chůze.
- Důležitá je jednoduchá, ale vkusná úprava talíře, ale i jídelního stolu. Člověk jí všemi smysly a vše, co přispívá k pohodě při jídle, přispívá k dobrému trávení.
- Požitek z jídla je pro trávení klíčový. Sebezdravější jídlo snědené s odporem je škodlivé.
- Velmi prospěšné je i zastavení před jídlem, poděkování za jídlo nebo modlitba.
Při výběru jídla se volí potraviny co nejméně průmyslově zpracované a co nejčistší – bez nečistot a chemických přísad. Vyhýbáme se zejména margarínům, taveným sýrům, rafinovanému cukru, náhradním sladidlům a potravinám označeným jako light. Jídlo projde žaludkem během doby asi tří hodin (u ovoce asi hodina) – během této doby bychom žaludek neměli zatížit dalším jídlem, jinak se staré jídlo nestráví a uloží se v těle ve formě škodlivin, které mohou zapříčinit nemoc.
Snídaně by měla být v době od 7. do 8. hodiny. Volíme lehká jídla, odpovídající konstituci Kapha. Nejúčinnější trávení je v době od 12. do 14. hodiny – v té době je vhodné konzumovat hlavní jídlo, které by mělo představovat 50% denního příjmu potravy. Večeře by měla být do 18 hodin. Svačiny zcela vypustíme nebo je nahradíme konzumací ovoce a to nejdříve tři hodiny po jiném jídle a nejpozději hodinu před. Výjimkou je teplé mléko, které lze konzumovat i po večeři.
Za největší „omezení“ ájurvédy lze považovat požadavek vypuštění jakýchkoliv drobných „mezijídel“ – každé uzobnutí, bonbon, žvýkačka, mléko, považuje organismus za samostatné jídlo, které vyžaduje patřičnou pauzu před i po.
Příjem potravy je třeba přizpůsobit stavu trávicího ohně v těle – nejezme, pokud nemáme hlad a nepijme, pokud nemáme žízeň. Hlad můžeme podnítit pravidelností našeho stravování.
Ovoce není vhodné kombinovat s jinými potravinami. Je-li to nutné, jíme nejdříve ovoce a pak zbytek. Větší množství nápojů během jídla není vhodné, dochází k ředění žaludečních šťáv. Jídlo důkladně rozkoušeme a prosliníme. Nekombinujeme příliš mnoho surovin. V zimních obdobích dáváme přednost vařené stravě před syrovou (jídlo se stává stravitelnější), v letních obdobích je vhodnější syrová strava (chladí).
Pro konstituci Váta (Vítr) je třeba dodržovat pravidelný stravovací režim. Volíme především zahřívací potraviny. Vhodné chutě jsou sladká, kyselá a slaná. Nevhodné jsou chutě hořká, pálivá a trpká. Zeleninu je vhodné pro Vátu tepelně upravovat, nejlépe na oleji nebo dušením. Syrová zelenina je pro Vátu nevhodná. Vhodná zelenina: mrkev, okurka, červená řepa, ředkvičky, batáty, mořské řasy, vařená cibule, cuketa, česnek, dýně, fenykl, černé olivy, pórek. Z ovoce je vhodné především šťavnaté ovoce: meruňky, banány, avokádo, bobuloviny, třešně, kokos, datle, fíky, hrozny, mango, meloun, nektarinky, pomeranče, papája, ananas, švestky. Nevhodné je sušené ovoce. Základem jídelníčku by měly být obiloviny – obzvláště rýže basmati (celozrnná rýže je pro Vátu hůře stravitelná). Dále vhodné obiloviny: vařený oves, pšenice, quinoa. Luštěniny nejsou pro Vátu příliš vhodné – jsou pro ni těžko stravitelné. Jejich stravitelnost zvýšíme přípravou spolu s rýží. Váta potřebuje dostatek tuků, proto jsou pro ni vhodné ořechoviny a olejnatá semínka.
Konstituce Pitta (Žluč) potřebuje ochlazující stravu. Díky dobrému zažívání zvládá dobře syrovou stravu a nejsou pro ni problém občasné prohřešky ve stravování. Vhodné chutě jsou hořká, sladká, trpká. Nevhodné chutě jsou kyselá, pálivá a slaná. Zelenina je pro Pittu vhodná spíše syrová, bez tepelné úpravy, nebo pouze spařená. Vhodná zelenina: batáty, brokolice, artyčoky, celer, chřest, vařená cibule, cuketa, dýně, fenykl, houby, kapusta, květák, listová zelenina, petržel, okurka, růžičková kapusta, kapusta, zelí, salát, výhonky, vařená červená řepa, černé olivy, pampeliška, vařený pórek, vařené ředkvičky, řeřicha, tuřín, čínské zelí, čekanka, štěrbák, kedlubna, mangold, ibišek. Pitta by se měla vyhýbat kyselému ovoci. Vhodná obilovina je rýže basmati, dále ječmen, špalda, amarant, kuskus, vařený oves, quinoa. Vhodné jsou prakticky všechny luštěniny. Pitta by se měla vyhýbat olejům, margarínům a ořechům.
Konstituce Kapha (Sliz) potřebuje stimulační potravu. Vhodné chutě jsou pálivá, hořká, trpká. Nevhodné chutě jsou sladká, kyselá a slaná. Zelenina je pro Kaphu vhodná připravená v páře, vařená nebo dušená ve vodě (ne v oleji). Vhodná zelenina: všechny druhy pálivé zeleniny, brambory, brokolice, celer, cibule, fenykl, hořčičný salát, houby, hrášek, chřest, kapusta, paprika, ředkvičky, špenát, listová zelenina, zelí, mrkev, květák, česnek. Kapha může trpké ovoce, ale sladkému a kyselému by se měla vyhýbat. Vhodné ovoce: granátové jablko, brusinky, jablka, třešně. Vhodná obilovina je rýže basmati, dále müsli (nevařené a nemáčené), ječmen, žito, quinoa. Vhodné luštěniny (důkladně povařené): cizrna, čočka, fazole (mimo ledvinkovitých), hrách, mungo, sójové mléko, tempeh. Kapha by se měla vyhýbat těžkým, mastným jídlům a také ořechům. Nejhorší kombinací jsou sladké tuky (šlehačky, dorty, zákusky).