BULGUR
Obiloviny tvoří základ zdravého jídelníčku. Jednou z předních obilovin je pšenice, z níž se zhotovuje právě bulgur. Z tohoto druhu obiloviny se díky svému složitému procesu výroby získá maximum.
Významná plus bulguru:
- vysoká nutriční hodnota
- obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
- vysoký obsah vlákniny
- minimální množství tuku
- obsah bílkovin
- podporuje činnost střev a nervové soustavy
- nenadýmá
Bulgur je již předvařený, což usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Je možné ho jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.
Dá se využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel.V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály
Příprava bulguru:
Mezi jeho další nesporné výhody patří i jednoduchá a rychlá příprava. Stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat, zhruba hodinu, rychlejší je ho cca 10–12 minut povařit. I s vývarem ho následně můžete použít jako zavářku do polévky. Pakliže vodu slijete, lze bulgur zamíchat do nádivek, salátů, poslouží i jako příloha k masu či zelenině. Vaše sympatie si získá i jako obměna rýže v rizotu nebo náhrada části mletého masa v sekané.